Siirry pääsisältöön

Lelussa vieraillut tietokirjailija Lilly Korpiola korostaa jokaisen vastuuta somessa - kulttuuriälykkyyttä


Maanantaina 23.4.2018 koulupäivä keskeytyi joidenkin ryhmien osalta, jotka saivat ottaa osaa erikoislaatuiseen tilaisuuteen, kun suomalainen tietokirjailija, median ja viestinnän asiantuntija sekä tuottaja Lilly Korpiola vieraili koulussamme Leppävaarassa. Korpiola kirjoitti vuonna 2011 Hanna Nikkasen kanssa teoksen Arabikevät, joka oli vuoden Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaana. Hän on myös toiminut elokuvatuottajana ja tutkinut sosiaalista mediaa ja sen vaikutusta yhteiskuntaan ja asemaa nyky-yhteiskunnassa.
Koulussamme Korpiola ei kuitenkaan vieraillut kirjailijan tai tuottajan tai edes tutkijan roolissa. Sen sijaan hän laittoi jalkaansa puhujan kengät ja piti varsin kattavan ja sivistävän esityksen koko maailmaa yhdistävästä mediayhteiskunnasta. Esityksessään Korpiola toi esille sosiaalisen median aseman ja vaikutusvallan nyky-yhteiskunnassa, sekä sosiaalisen median huonot ja hyvät puolet käyttäen apunaan konkreettisia esimerkkejä ja omaa loputtomalta tuntunutta tietoisuuttaan asioista.
Hän ei kuitenkaan pitänyt tavanomaista puhetta sosiaalisen median vaaroista ja sen varovaisesta käytöstä, vaikka puheessaan niihin viittasikin. Toisin kuin kukaan muu, joka on puhunut samankaltaiselle yleisölle sosiaalisesta mediasta näin laajalti, Korpiola ei vaivautunut kaunistelemaan mitään asioita. Koko esityksensä ajan Korpiola tuntui muistuttavan ihmisiä sosiaalisen median positiivisista piirteistä ja sosiaalisen median vaikutusvallasta, joka pystyy muuttamaan halutessaan maailmaa, kuten ovat osoittaneet myös viime vuoden sisällä sosiaalisessa mediassa vaikuttaneet poliittiset liikkeet kuten Black Lives Matter ja Me Too, joihin Korpiola esityksessään viittasi.
Vaikka Korpiola toikin esityksessään erittäin selvästi ja hyvin julki sosiaalisen median ja mediayhteiskunnan synkät ja huonot puolet, hän myös ohjeisti esityksessään nuoria käyttämään vaikutusvaltaansa ja yksityisiä foorumejaan ja sosiaalisen median tilejään positiivisiin asioihin. Korpiolan puhe oli näin ollen hyvin suunnattu nuorista lukioikäisistä koostuvalle yleisölle. Tähän  kaikkeen liittyy myös kulttuuriälykkyyden taito, kyky ymmärtää erilaisia kulttuureja ja ihmisiä ja reaogoida esimerkiksi somessa nouseviin kohuihin suhteellisuudentajuisesti ja eettisesti perustellulla tavalla. Tätä Korpiola toivoisi kaikkien kehittävän.
Esityksessään Korpiola huomautti usein etenkin siitä, että meidän nyt 2018 lukiota käyvien nuorten sukupolvi on ensimmäinen, joka on näin laajoin mittasuhtein mukana internetissä ja sosiaalisessa mediassa eikä kukaan tiedä kuinka se vaikuttaa ja on vaikuttanut meihin ja meidän elämäämme, mutta toisin kuin monet muut Korpiola tuntui näkevän internetin läsnäolon hyvänä muutoksena ihmisten elämässä. Ehkä perinteiset painetut kirjat ovat monien nuorten kohdalla painuneet unholaan, mutta niiden tilalle on tullut jotain vaikutusvaltaista, joka voi oikeissa käsissä ja oikealla tavalla käytettynä ohjata maailman kohti positiivisia muutoksia.
Nea Väänänen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervetuloa Leluun, uudet opiskelijat! Ei syytä huoleen, neuvoo abi

Uusi lukuvuosi ja jälleen uudet tulokkaat. Tervetuloa kaikille uusille opiskelijoille koko Leppävaaran lukion oppilaiden, opettajien ja henkilökunnan puolesta! Leppävaaran lukiosta löytyy kaikki se, mitä lukiosta löytyä kuuluu: mukavat ja hieman tiukemmat opettajat, loputon määrä koulusta johtuvaa stressiä sekä opinto-ohjaaja, joka tekee kaikkensa saadakseen jokaisen opiskelijan stressaantumaan asioista ennenaikaisesti. Opiskelujen alku voi tuntua mukavalta ja jännittävältä, sekä samalla kauhistuttavalta, mutta ei syytä huoleen!

Ylä-asteella opettajat ja opinto-ohjaajat ovat varmasti jo onnistuneet pelottelemaan teitä lukion vaikeudesta ja vaatimustasosta. Teidän onneksenne ylä-asteen opettajilla on kuitenkin usein tapana saada lukio kuulostamaan vaikeammalta kuin se todellisuudessa on!Alussa kaikki tuntuu vaikealta ja hämmentävältä, mutta uskokaa vanhaa lukiolaista, kun sanon, että kaikki helpottuu nopeammin kuin arvaattekaan. Lukiossa opiskelua on turha pelätä, sillä siitäkin taakas…

StarsEternal, Kyborgisalamurhaaja

Lelussa kirjoitetaan taitavaa spekulatiivista fiktiota! Tänään julkaistavan jännittävän novellin myötä luovan kirjoittamisen kurssimme helmien julkaisusarja päättyy toistaiseksi, aloitamme kesäloman. Nauttikaa! Kesälaitumilla kannattaa lukea myös sarjan aiemmat postaukset tämä, tämä ja tämä.
Tummiin pukeutunut nainen seisoo ylhäällä korkean pilvenpiirtäjän katolla. Tuuli puhaltaa hänen ympärillään, yrittäen viedä mukanaan hänen tummat hiussuortuvansa, jotka on kätketty syvälle nahkatakin suuren hupun varjoihin. Hänen allaan avautuu kaupunki, joka ei koskaan nuku. Tokio. Jättimäiset hologrammit vaeltavat kaduilla valaisten hämyisellä valollaan lasisia rakennuksia. Iso kultakalaa muistuttava hologrammi uiskentelee kaduilla markkinoiden uskottavasti uutta kalanruokaa tai jotakin kaupungin lukuisista eläintarhoista. Miljoonat ihmiset astelevat likaisilla kaduilla ja teillä hänen alapuolellaan, mutta kukaan heistä ei katso ylös. Kukaan ei näe häntä. Kukaan ei tiedä, että katolla aivan heidän…

Opintomatka Shanghaihin, Kiinaan 7.-15.4.2018

Nihao!

Leppävaaran lukion oppilaat ja opettajat tekivät viikon mittaisen opintomatkan ystävälukiollemme Shanghaihin, Kiinaan. Ystävälukio on nimeltään Luhang Senior High School, ja se sijaitsee Shanghain New Pudongin alueella. Lukio on perustettu vuonna 1944 ja se antaa yleissivistävää koulutusta paikallisille nuorille.

Meidät otettiin lukiossa sydämellisesti vastaan ja olimme vaikuttuneita meille osoitetusta vieraanvaraisuudesta. Pääsimme seuraamaan lukion opetusta eri aineissa, kuten liikunnassa, taideaineissa, fysiikassa ja äidinkielessä. Erityisesti vaikutuimme paikallisten nuorten korkeasta osaamisen ja ahkeruuden tasosta.

Oppilaamme pääsivät asumaan viikon ajan kiinalaisissa isäntäperheissä ja näin tutustumaan arkielämään Shanghailaisissa perheissä. Oppilaat tekivät monia kiinnostavia havaintoja, mutta kaksi nousi ylitse muiden: vieraanavaraisuus ja opiskelijoiden ahkeruus.

Suureksi iloksemme ja ihastukseksemme oli yhteistyömme kunniaksi järjestetty kultturi-juhla, joka koostui …