Siirry pääsisältöön

Lelussa vieraillut tietokirjailija Lilly Korpiola korostaa jokaisen vastuuta somessa - kulttuuriälykkyyttä


Maanantaina 23.4.2018 koulupäivä keskeytyi joidenkin ryhmien osalta, jotka saivat ottaa osaa erikoislaatuiseen tilaisuuteen, kun suomalainen tietokirjailija, median ja viestinnän asiantuntija sekä tuottaja Lilly Korpiola vieraili koulussamme Leppävaarassa. Korpiola kirjoitti vuonna 2011 Hanna Nikkasen kanssa teoksen Arabikevät, joka oli vuoden Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaana. Hän on myös toiminut elokuvatuottajana ja tutkinut sosiaalista mediaa ja sen vaikutusta yhteiskuntaan ja asemaa nyky-yhteiskunnassa.
Koulussamme Korpiola ei kuitenkaan vieraillut kirjailijan tai tuottajan tai edes tutkijan roolissa. Sen sijaan hän laittoi jalkaansa puhujan kengät ja piti varsin kattavan ja sivistävän esityksen koko maailmaa yhdistävästä mediayhteiskunnasta. Esityksessään Korpiola toi esille sosiaalisen median aseman ja vaikutusvallan nyky-yhteiskunnassa, sekä sosiaalisen median huonot ja hyvät puolet käyttäen apunaan konkreettisia esimerkkejä ja omaa loputtomalta tuntunutta tietoisuuttaan asioista.
Hän ei kuitenkaan pitänyt tavanomaista puhetta sosiaalisen median vaaroista ja sen varovaisesta käytöstä, vaikka puheessaan niihin viittasikin. Toisin kuin kukaan muu, joka on puhunut samankaltaiselle yleisölle sosiaalisesta mediasta näin laajalti, Korpiola ei vaivautunut kaunistelemaan mitään asioita. Koko esityksensä ajan Korpiola tuntui muistuttavan ihmisiä sosiaalisen median positiivisista piirteistä ja sosiaalisen median vaikutusvallasta, joka pystyy muuttamaan halutessaan maailmaa, kuten ovat osoittaneet myös viime vuoden sisällä sosiaalisessa mediassa vaikuttaneet poliittiset liikkeet kuten Black Lives Matter ja Me Too, joihin Korpiola esityksessään viittasi.
Vaikka Korpiola toikin esityksessään erittäin selvästi ja hyvin julki sosiaalisen median ja mediayhteiskunnan synkät ja huonot puolet, hän myös ohjeisti esityksessään nuoria käyttämään vaikutusvaltaansa ja yksityisiä foorumejaan ja sosiaalisen median tilejään positiivisiin asioihin. Korpiolan puhe oli näin ollen hyvin suunnattu nuorista lukioikäisistä koostuvalle yleisölle. Tähän  kaikkeen liittyy myös kulttuuriälykkyyden taito, kyky ymmärtää erilaisia kulttuureja ja ihmisiä ja reaogoida esimerkiksi somessa nouseviin kohuihin suhteellisuudentajuisesti ja eettisesti perustellulla tavalla. Tätä Korpiola toivoisi kaikkien kehittävän.
Esityksessään Korpiola huomautti usein etenkin siitä, että meidän nyt 2018 lukiota käyvien nuorten sukupolvi on ensimmäinen, joka on näin laajoin mittasuhtein mukana internetissä ja sosiaalisessa mediassa eikä kukaan tiedä kuinka se vaikuttaa ja on vaikuttanut meihin ja meidän elämäämme, mutta toisin kuin monet muut Korpiola tuntui näkevän internetin läsnäolon hyvänä muutoksena ihmisten elämässä. Ehkä perinteiset painetut kirjat ovat monien nuorten kohdalla painuneet unholaan, mutta niiden tilalle on tullut jotain vaikutusvaltaista, joka voi oikeissa käsissä ja oikealla tavalla käytettynä ohjata maailman kohti positiivisia muutoksia.
Nea Väänänen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla osalla

Espoon monipuolisin ja suurin urheilupuisto vetää kaikenlaista porukkaa

Sateisena päivänä liikettä ei ole paljoa. Joukkueiden iltaharjoitukset eivät ole vielä alkaneet, joten tekonurmikentät ovat tyhjinä ja yleisurheilustadionilla on vain muutama ihminen.     Espoon suurimmassa urheilupuistossa riittää vilinää ja vilskettä aurinkoisina iltapäivinä. Kauniina päivinä puiston ytimessä on avoinna jäätelökioski, jossa ulkoilijat voivat hetken nauttia viileästä jäätelöstä ja lämpimästä kesäpäivästä. Etenkin Angry Birds -puistoon tulleet lapsiperheet käyvät jäätelöllä ja istahtavat hetkeksi alas. Angry Birds -puisto on todella suosittu aktiviteetti urheilupuistossa. Angry Birds -puiston vieressä oleva 1700 neliömetrin skeittiparkki on myös etenkin nuorten miesten ja poikien kesken suosittu. Monet työmatkapyöräilijät menevät myös urheilupuiston halki töihin aamulla sekä kotiin illalla. Uimahalli taas vetää monia senioreita puoleensa etenkin päivällä, jolloin on yleensä rauhallista.   “2800 katettua istumapaikkaa ja 1500 henkilön avokatsomo.” Puiston

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman askelmäärän,