Siirry pääsisältöön

Varjot aina palaavat paratiisiin

 

Erich Maria Remarquen romaani “Varjoja paratiisissa” (1971) on näyttävä esimerkki siitä, että historia aina toistaa itseään.


 

 

Muutama kuukausi sitten aloin lukea lempikirjailijani Erich Maria Remarquen teosta "Varjoja paratiisissa". Kirjan aiheena on vuonna 1940 natsi-Saksasta Yhdysvaltoihin paennut saksalainen. Kirjan nimi symboloi tätä: päähenkilö kokee olevansa varjo omasta itsestään, paikassa, jossa hän menetti kaiken, mitä hänellä oli, ja se paikka on paratiisi, eli metaforinen New York.

 

Remarque ilmaisee kirjan kautta omia tunteitaan muuttaessaan Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan aikana. Päähenkilön kautta hän nostaa esiin tunteita ja ajatuksia, jotka ovat tuttuja melkein jokaiselle omasta kotimaastaan lähteneelle. Tilanteen tragedia on kuitenkin siinä, että maasta lähteneet eivät voi enää palata kotiinsa, sillä sitä kotia ei enää ole, ainakaan sellaisena kuin se ennen oli. Kyseisessä romaanissa sitä muuttunutta kotia kuvaa Saksa, joka muuttui 1930-luvun lopussa demokratiasta natsien hallitsemaksi diktatuuriksi.

 

Kirjan aihe ja sen nostamat ajatukset ovat minulle hyvin tärkeitä ja ajankohtaisia, sillä koen olevani osa venäläistä kulttuuria, jonka älymystö on jo kahdesti viimeisen sadankymmenen vuoden aikana kokenut suuria maastamuuttoaaltoja. Remarquen kuvaama tilanne ja tunteet, vaikka kertovatkin saksalaisista maahanmuuttajista ja pakolaisista, ovat lähes samanlaisia kuin venäläisellä älymystöllä vuonna 2022.

 

Molemmissa tilanteissa ihmiset pakenivat veristä, epähumanistista ja totalitaristista järjestelmää. He pakenivat valtion suorittamaa sortoa. Molemmat valtiot, sekä 1940-luvun Saksa että 2020-luvun Venäjä, käyvät turhaa ja rikollista sotaa.

 

Romaania lukiessani yllätyin, kuinka samanlaisilta nämä tilanteet oikeasti vaikuttavat ja kuinka samanlaiset ilmiöt toistuvat. Esimerkiksi Remarque kuvaa romaanissa migraatiossa olevia saksalaisia, jotka tukevat ja kannustavat kotimaansa tekoja ja politiikkaa. Hän kertoo Yhdysvalloissa asuvien natsimielisten saksalaisten mielenosoituksista. Remarque myös korostaa, että nämä ihmiset pystyvät tukemaan natsi-Saksaa vain, koska he eivät ole siellä; he eivät koe nälkää, köyhyyttä, sortoa, vapauksien rajoittamista ja rikollisuutta. On helppo kannustaa kauhua, kun itse olet paratiisissa. Samanlainen tilanne pätee kuitenkin moniin Venäjän ulkopuolella asuviin venäläisiin, jotka lähtivät maasta huonon elämän takia, mutta kannustavat Venäjän rikollista sotaa ja totalitaarista järjestelmää.

 

    Robert Pöyhönen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but by Finnish town standards it is a lot bigger! It is a mostly suburban town where commercial ne

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla osalla

Ilmastonmuutos

  Ilmastonmuutos on yksi puhutuimmista asioista maailmalla , ja se on myös yksi kiihkeimmistä keskustelunaiheista. Ilmastomme hyvinvointi on hyvin tärkeää, jos ihmiskuntana pyrimme parantamaan luonnon ja toistemme terveyttä. Nykytilanne näyttää toivottomalta, mutta meidän kohtaloamme ei ole lukittu ja voimme yhä vaikuttaa siihen.   Teollinen vallankumous mullisti maailmaa ja avasi ihmiskunnalle uusia ovia, mutta emme tienneet siitä syntyneitä riskejä, kuten kasvihuonekaasu j en vaarallisuutta. Me aloimme ymmärtämään niiden vakavuutta vasta viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana , ja me emme vieläkään tiedä totista skaalaa tai sitä ,  mihin tämä tulee tarkalleen johtamaan.   Nykyään poltamme enemmän fossiilisia polttoaineita kuin koskaan eikä  tilanne v aikuta hyvältä päästöjen vähentämisen kannalta. Monet syyttävät suuria mega yrityksiä kuten Nestle tai Coca-Cola, jotka jatkavat ympäristölle haitallisia  toimintoja , vaikka ne saisivat takaiskua niistä . Toiset toisaalta ova