Siirry pääsisältöön

Teatterityöpaja ja Veriruusut KOM-teatterissa

Perjantaina 11.5. äidinkielen 3. kurssin opiskelijat saivat hienon tilaisuuden tutustua ennakkoon Veriruusut-näytelmään, kun KOM-teatterin yleisötyöntekijät Jenni ja Rosa kävivät vierainamme. Jenni ja Rosa ovat käyneet eri lukioissa pitämässä pajoja, jotka valmistavat opiskelijoita KOM-teatterin Suomen sisällissodasta kertovasta näytelmästä. Pajassa käytiin hieman läpi tulevaa näytelmää, leikittiin erilaisia leikkejä ja mietittiin ryhmissä tilanteita, jotka voisivat jakaa maailman kokonaan kahtia. Lopuksi ryhmien piti esittää oma tilanne muulle luokalle.

Tässä ryhmämme on jaettu kahtia ja tehtävänä oli muodostaa esimerkiksi kirjaimia kisaillen toista ryhmää vastaan.

Paja alkoi siitä, että ryhmästämme muodostettiin ympyrä, jossa istuttiin vierekkäin. Tehtävänämme oli kertoa oma nimensä vieressä istuvalle luokkatoverille mahdollisimman nopeasti. Jenni ja Rosa ottivat aikaa siitä, että kuinka kauan meillä kesti käydä kaikkien nimet läpi. Tämän jälkeen meidän tuli kävellä ympäri luokkaa ja ajatella luokasta yhtä henkilöä. Ohjaajien merkistä piti hakeutua ajattelemansa henkilön läheisyyteen. Tällaisia tehtäviä, joissa meidän piti kävellä ympäri luokkaa oli monia ja lopuksi tuli ajatella jopa kolmea henkilöä samaan aikaan. Sitten luokkamme jaettiin kahteen ryhmään ja tehtävänä oli muodostaa erilaisia asioita, kuten kirjaimia ja numeroita, kisaillen toista ryhmää vastaan.

Leikkien jälkeen siirryttiin tekemään stillkuvia. Tehtävänämme oli tällä kertaa miettiä, mitä erilaisia asioita esiintyi ohjaajien kertomassa ympäristössä. Ensimmäinen ympäristö oli metsä. Kun keksimme, että mikä asia kuvaan voisi kuulua, meidän piti mennä itse esittämään sitä. Lopuksi kuvassa oli aurinko, puita, pensaita ja penkkejä. Toisena ympäristönä toimi 1900-luvun tehdas. Siinä keksimme olla työntekijöitä, liukuhihnoja, uuneja sekä tehtaanjohtajia.

Tässä olemme tekemässä stillkuvaa metsästä. 

Lopuksi meidän tuli miettiä tilanteita, joissa maailma voisi olla jakaantunut kokonaan kahtia. Tällaisia tilanteita voisi olla esimerkiksi feminismi, rasismi ja ydinaseet. Pajan viimeinen tehtävä oli esittää yksi tällainen tilanne muulle luokalle uutisten muodossa, eli yksi ryhmäläinen toimi uutisankkurina ja muut olivat esimerkiksi haastattelijoita tai kuvaajia.

Yksi ryhmä esittämässä uutista.  

Seuraavana tiistaina pääsimme sitten katsomaan KOM-teatteriin Veriruusut-näytelmää, joka kertoo Suomen sisällissodasta. Näytelmän tarina keskittyi sodan hävinneiden punaisten naisten ympärille. Esitys oli monen mielestä ihan hyvä. Se sai ryhmässämme positiivista palautetta siitä, että se oli monessa kohtaa kiinnostava, varsinkin sotakohtaukset olivat monen mielestä hyvin toteutettuja. Näytelmässä on myös hauskaa huumoria, josta moni tykkäsi. Kuitenkin näytelmä sai myös hieman negatiivista palautetta siitä, että laulukohtaukset olivat tylsiä ja esitys ehkä vähän liian pitkä, kun se kesti noin kolme tuntia. Oma arvioni näytelmästä on kouluarvosanoin kahdeksikon luokkaa, koska näytelmä yllätti minut positiivisesti sillä, että se oli kiinnostava ja siinä oli hyvä juoni sekä hauskaa huumoria, mutta arvosanaa tiputtavat hieman tylsät laulukohtaukset ja näytelmän pituus, josta olisi mielestäni voinut karsia jopa tunnin pois.

Myös näytelmään valmistava paja oli ryhmämme mielestä ihan hyvä. Siinä saimme hieman ideaa siitä, että minkälainen näytelmä tulee olemaan. Paja sai kuitenkin palautetta kuitenkin vähän molempiin suuntiin. Positiivista oli se, että saimme hieman käsitystä tulevasta näytelmästä, mutta monen mielestä se oli myös hieman lapsellinen. Itse olin aika samoilla kannoilla muun ryhmäläisten kanssa. Näytelmä oli kuitenkin monelle uusi kokemus ja moni varmasti oppi uutta Suomen sisällissodasta.

Lassi Lehti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but ...

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla os...

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman aske...