Siirry pääsisältöön

Opintomatka Shanghaihin, Kiinaan 2019


Lukiomme opiskelijat tekivät jo toistamiseen opintomatkan ystävyyskouluumme Shanghaissa huhtikuussa 2019. Vierailu kesti viikon verran ja opiskelijat majhoittuivat paikallisten opiskelijoiden perheissä. Alla opiskelijoiden kokemuksia vierailusta.

Olimme innoissamme Kiinan matkasta. Odotimme isäntäperheiden tapaamista ja uusia kokemuksia. Isäntäperheiden elämäntavat ja koti jännitti vähän, mutta kaikki paljastui positiivisiksi yllätyksiksi. Perheiden kodit ovat pieniä, koska asuminen on hyvin kallista. Kaikki perheet olivat todella vieraanvaraisia ja halusivat tietää suomalaisesta kulttuurista.
Koulurakennus on hyvin suuri ja rakennuksia on monia. Luhangin koulu on ympäröity porteilla ja sisääntulossa odottaa vartijoita. Urheilumahdollisuuksia on paljon. On urheilukenttä ja koripallokenttiä. oppilaat olivat hyvin innoissaan tulostamme ja tulivat tervehtimään meitä riemuiten. Koulussa aistii selvästi hierarkian ja opettajia kunnioitetaan todella paljon. Oppilaat kumartavat opettajalleen tunnin alussa ja lopussa. Oppilaiden saadessaan puheenvuoron heidän tulee nousta ylös vastaamaan. Seurasimme myös erilaisia oppitunteja ja saimme käsityksen kiinalaisesta koulunkäynnistä.

Saimme syödä kiinalaista kouluruokaa, mikä oli hyvin maukasta mutta vähän erikoista. Kiinalainen ruoka on pääasiassa ollut erittäin positiivinen kokemus. Kiinassa saimme syödä paljon sellaisia eläimiä ja ruokia, joita länsimaisessa kulttuurissa ei syödä. Mm. ankeriasta, kotiloita, sian jalkaa, bambua ja useita erilaisia tofuversioita. Ruokaa tarjotaan reippaasti ja vieraille tarjotaan paljon uusia makuelämyksiä. Aamupala perheissä oli jokaisella vähän erilainen, mutta jokainen sai vatsansa täyteen. Kiinalaiset tykkää syödä lämmintä ruokaa aamuisin ja riisiä syödään paljon. Ruuan kanssa juodaan kuumaa teetä tai lämmintä vettä.

Ensimmäisenä päivänä kävimme lasten koulupäivän päätyttyä tutustumis illallisella, jossa oli meidän lisäksi jokaisen host-perheestä itse oppilaat sekä heidän äidit. Illallisella puikoilla syöminen oli vielä hieman hakemista. Illallisella pöytään tuotiin jatkuvasti lisää uusia ruokia ja isäntäperheillä oli kova selittäminen mitä pöytään ilmaantui. Illallisen jälkeen kaikki menivät omien host-perheidensä luo ja tutustuivat heidän kanssaan paremmin.

Vierailimme päivittäin erilaisissa kohteissa mm. Yo puutarhassa, Urban Planning Hall keskuksessa, Chenghuang-temppelissä, Shanghain luonnontieteenhistorian museossa, Zhujiajiao vesikaupungissa, tiedemuseossa sekä kävimme ihailemassa maisemia The Bund nimisellä näköalatasanteella, josta näki Shanghain kuuluisimmat pilvenpiirtäjät. Kaikki vierailukohteet olivat mielenkiintoisia ja liikuimme yksityisbussilla kohteista toisiin. Bussi oli mukava ja yleensä pienet torkut olivat hyväksi keskellä rankkaa päivää. Kiinalainen englannin opettaja Rose oli oppaanamme kaikkialla. Shanghai on yksi maailman suurimmista kaupungeista ja sen huomasi myös monissa vierailukohteissa, sillä useimmissa kohteissa väkeä riitti. Varsinkin lauantai-iltapäivänä vierailemallamme ostoskatu Nanjingroadilla oli valtavasti ihmisiä ja kuulemma sama meno on joka päivä.

Torstai iltana harjoittelimme tulevaa lauluesitystä varten koulun juhlasalissa ja edistyksen merkkejä oli ilmassa. Perjantaina koulussa oli juhla, jossa oli useita hienoja laulu- ja tanssiesityksiä. Myös me pääsimme esiintymään lauluesityksessä.
Koulun jälkeen vanhemmat hakivat lapsensa ja meidät. Ajoimme kotiin ja pysyimme useampana iltana sisällä, koska lapset joutuivat tekemään todella paljon kotitehtäviä. Oli kuitenkin todella mukavaa levätä vähän enemmän rankan päivän jälkeen. Perheet asuivat suljetuissa naapurustoissa, joissa olivat aidat ympärillä ja vartiointi portilla. Naapurustoissa asui tuhansia ihmisiä ja autoja oli naapurustossa sikin sokin. Perjantaina lähdimme perheiden kanssa ihastelemaan kauniisti valaistuja Shanghain kuuluisia pilvenpiirtäjiä.

Kiinassa liikenteen lainsäädännöt poikkeavat suuresti verrattuna Suomen lakeihin. Matkamme aikana havaitsimme, että virkavallan suhtautuminen liikenteessä on painottunut vain tiettyihin osa-alueisiin kuten siihen, että moottoripyörää pienempien kaksipyöräisten ajoneuvojen kanssa ei ole pakko käyttää kypärää, jonka seurauksena valtava osa ihmisistä ajavat ilman niitä. Usein näimme, että yhdessä skootterissa, tai mopossa saattoi matkustaa koko perhe. Liikenteessä näkyi myös se, että myös polkupyörän käyttäjät saattoivat ajaa moottoroidun liikenteen keskellä siitä huolimatta, että heille olisi tehty oma ajokaista teiden viereen.

Shanghaissa kovin ruuhka-aika on klo.9.00 jälkeen, sillä kaikki kaupungin asukkaat menivät usein tuohon aikaan töihin, tai osa jopa aikaisemmin. Illan kovin ruuhka-aika oli 17.30, jolloin ihmiset tulivat takaisin töistä ja perheen lapsilla loppui samaan aikaan koulu. Kaupungissa liikkuminen oli välillä haasteellista kovasta tungoksesta johtuen.

Liikenteessä autot olivat eroteltu siten, että sähköautot oli rekisteröity vihreällä kilvellä ja normaalit diesel/ bensiiniautot sinisellä kilvellä. Vääränlaisesta kilvestä johtuen valtateiden yläpuolella olleet kamerat ottivat kuvan kilvistä ja ikuistivat rekisteritiedot, jonka seurauksena niistä voitiin antaa sakkoa.

Julkista liikennettä tarkkaillessa havaitsimme kohteliaisuuteen liittyviä asioita. Bussia, tai metroa käyttäessä naispuolisille, tai vanhan ihmisille oli arvostettua ja kunnioitettavaa antaa paikka penkkirivistä, jonka takia miehet joutuivat seisomaan matkan ajan.

Matka oli avartava kokemus ja ehdottomasti suositeltava tuleville opiskelijoille.

Ohessa kuvia matkalta sekä tässä linkki karttaan, josta näet vierailukohteita sekä muita havaintoja.

Isak, Milja, Liisa ja Aapo

Kuvassa näkymä Perjantai-illalta Shanghain korkeimman rakennuksen Shanghai towerin kerroksesta 118. Rakennus on 632 metriä korkea ja maailman toiseksi korkein.

Kuvassa torstai-illan hieman hienompi illallinen. Perheessä asui pojan lisäksi hänen vanhemmat sekä hänen isänsä vanhemmat. Pöydässä runsaasti erilaisia ruokalajeja.

Kuva on otettu viimeisen päivän vierailukohteesta nimeltä Zhujiajio Water Ancient town.

Kuva kiinalaisesta hotpot ravintolasta Nanjing Roadilla.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but ...

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla os...

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman aske...