Siirry pääsisältöön

Ruotsin ja historian opintomatka Uppsalan

Leppävaaran lukiolla on tapana matkustaa Uppsalaan opiskelemaan historiaa ja ruotsia. Kurssi on RUB 6 ja Hi 5 yhdistelmä. Lähdimme matkalle aikaisin aamulla keskiviikkona 8.5 ja ensimmäinen päivä oli antoisa mutta raskas, johtuen yleisestä väsymyksestä ja kävelystä.

Olemme nähneet aivan mielettömiä nähtävyyksiä, kuten Tuomiokirkko, johon on haudattu muun muassa Kaarle Kustaa ja Carl von Linné. Lisäksi vierailimme Uppsalan yliopistossa, Uppsalan linnassa sekä Linnén puutarhassa. Carl von Linné on tunnettu ruotsalainen kasvitieteilijä, joka asui Uppsalassa.

Vaikka keskiviikkopäivä oli täynnä ohjelmaa niin omaakin aikaa löytyi esimerkiksi shoppailulle.

Torstaina 9.5 kävimme eräällä Uppsalan lukiolla (Rosendalsgymnasiet), jossa tutustuimme paikallisiin oppilaisiin ja koulurakennukseen. Saimme kuulla koulusta sekä heidän lukio-opiskeluistaan. Söimme myös koululla lounaan, joka oli paljon parempi kuin meidän omassa koulussamme Lepuskissa.

Tämän jälkeen suuntasimme kohti vanhaa Uppsalaa. Siellä pääsimme käymään museossa, jossa opimme paljon Uppsalan vanhan kaupungin historiasta. Pääsimme myös käymään paikallisten suurien kumpujen huipulla. Kummut ovat vanhoja pyhiä hautapaikkoja. Vanhan Uppsalan jälkeen meillä oli omaa aikaa ja käytimme sen kaupungilla kulkien, syöden ja nähtävyyksiä katsellen.

Huomasimme myös, että Ruotsissa ihmiset ovat paljon sosiaalisempia kuin Suomessa. Kaupassa kaikki myyjät tulivat aina juttelemaan ja paikallisessa pyöräilykisassa (jossa oli suomalaisiakin) juontaja tuli keskustelemaan meidän kanssamme. Tämän tapaista ei tapahdu Suomessa juurikaan koskaan.

Aamupala oli erittäin hyvä, vaikka puhutaankin hostellista. Huoneet olivat ihan mukavat, vaikkakin aika pienet. Osa porukasta innostui myös kokkaamaan tortilloja hostellin keittiössä. Vapaa-ajalla oli hyvin mukavaa ja hienoa kävellä kaduilla ja kaupoissa. Koska matka ei tapahtunut lomalla, vaan keskellä viikkoa, kadut olivat aika avaria, eikä siellä ollut kovinkaan ruuhkaista. Saimme itse valita missä söimme. Kaupungilla oli monia mukavia ravintoloita, joista pystyi valitsemaan mieluisimman. Jos halusi, pystyi myös mennä lepäämään hostellille, mutta silloin jäi paitsi Uppsalan hienosta kaupungista.

Matkalla tuli puhuttua ruotsia sekä englantia ja sanavarasto sekä luottamus omiin kykyihin kasvoi samalla.


Heini, Verna, Juho, Joonatan, Kalle, Miika, Oskari, Santeri, Aleksi, Juho ja Joona
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla osalla

Espoon monipuolisin ja suurin urheilupuisto vetää kaikenlaista porukkaa

Sateisena päivänä liikettä ei ole paljoa. Joukkueiden iltaharjoitukset eivät ole vielä alkaneet, joten tekonurmikentät ovat tyhjinä ja yleisurheilustadionilla on vain muutama ihminen.     Espoon suurimmassa urheilupuistossa riittää vilinää ja vilskettä aurinkoisina iltapäivinä. Kauniina päivinä puiston ytimessä on avoinna jäätelökioski, jossa ulkoilijat voivat hetken nauttia viileästä jäätelöstä ja lämpimästä kesäpäivästä. Etenkin Angry Birds -puistoon tulleet lapsiperheet käyvät jäätelöllä ja istahtavat hetkeksi alas. Angry Birds -puisto on todella suosittu aktiviteetti urheilupuistossa. Angry Birds -puiston vieressä oleva 1700 neliömetrin skeittiparkki on myös etenkin nuorten miesten ja poikien kesken suosittu. Monet työmatkapyöräilijät menevät myös urheilupuiston halki töihin aamulla sekä kotiin illalla. Uimahalli taas vetää monia senioreita puoleensa etenkin päivällä, jolloin on yleensä rauhallista.   “2800 katettua istumapaikkaa ja 1500 henkilön avokatsomo.” Puiston

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman askelmäärän,