Siirry pääsisältöön

Nuorten univaikeudet ja vinkit hyvään uneen

Usein opiskelijat ovat väsyneitä huonosti nukutun yön jälkeen. Tämä vaikuttaa negatiivisesti oppimiseen ja opiskeluun.

Nuoret tarvitsevat noin 8 - 10 tuntia unta vuorokaudessa, mutta kuinka monella nuorella tämä toteutuu?

Unen merkitys jokapäiväiseen elämään on erittäin suuri. Hyvä uni vaikuttaa esimerkiksi mielialaan, keskittymiseen, fyysiseen kehitykseen (etenkin murrosiässä), ja unen on myös todettu vaikuttavan suoraan koulumenestykseen.

Uni on tärkeää myös henkisen ja fyysisen palautumisen kannalta, ja edellisenä päivänä opitut asiat jäävät pitkäaikaiseen muistiin, jos nukkuu tarpeeksi.

Riittävä uni auttaa luovuuteen, ja päättelykyky paranee hyvin nukutun yön jälkeen.
Väsymys voi tuoda päänsärkyä ja aiheuttaa riskin myös sairauksille, kuten diabetekselle.

Haastattelimme 30 ystäväämme unen määrästä, ja tulokset olivat aika karuja, jos vertaa tavoitteelliseen eli 8 - 10 tuntiin. Ainoastaan viisi koehenkilöä saavutti tavoitteellisen vähintään kahdeksan tunnin yöunen. Keskiarvona näille kaikille tuloksille oli suurin piirtein kuusi tuntia.

Monet luulevat, että jos viikonloppuna nukkuu paljon enemmän kuin arkena, se korvaisi arkena saadut univelat. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan olisi tärkeää, että uni olisi säännöllistä ja että joka yö nukkuisi suunnilleen saman verran, suunnilleen samaan aikaan.

Tietenkin sekin täytyy ymmärtää, että välillä vain nukkuu huonosti eikä kannata alkaa panikoimaan muutaman huonosti nukutun yö jälkeen. Ensimmäiseksi kannattaa tarkastella omaa vuorokausirytmiään: onko se säännöllinen vai poikkeaako nukkumaanmeno tai herääminen useasti.

Jos nukut huonosti, niin tässä vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua.
-       Älä käytä elektroniikkaa noin puoleen tuntiin ennen nukkumaanmenoa.
-       Syö terveellisesti ja harrasta liikuntaa.
-       Nouse sängystä samaan aikaan.
-       Pidä huoneen lämpötila sopivana (noin 19 astetta).
-       Jos jokin asia stressaa tai vaivaa, niin puhu siitä ennen nukkumaanmenoa, ettei asia jäisi vaivaamaan.
-       Älä juo kofeiinipitoisia juomia muutamaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa.
-       Syö hyvin, mutta älä liian raskaasti ennen nukkumaanmenoa.


Jos sinusta tuntuu, että sinua väsyttää, vaikka nukkuisit yli kahdeksan tuntia, voi olla syytä tarkastella omaa unenlaatuaan. Uni jaetaan nonREM ja REM-uniin. NonREM jaetaan neljään osaan, joista 1-2 ovat pinnallista unta ja 3-4 ovat syvää unta.

Syvän unen aikana rentoutuminen on täydellistä, ja syvässä unessa aivojen energiavarastot täyttyvät sekä kasvuhormonia erittyy. Syvän unen vaihe on tärkein kaikista univaiheista. Jos syvä uni jostain syystä keskeytyy tai jää lyhyeksi, ei ihminen tunne itseään välttämättä levänneeksi. Unen laatua lisäävät säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio.
NonREM-unen lisäksi on REM-uni, joka tunnetaan myös nimellä vilkeuni. Sen osuus unestamme on noin viidesosa, ja se nukutaan usein aamuyöllä tai aamulla.

Yhteiskunnallisen ja teknisen kehityksen myötä lievät unihäiriöt ovat lisääntyneet Suomessa.
Viime vuosina tehtyjen tutkimusten perusteella unihäiriöt ja univaje ovat terveydellisiä riskejä.

Univaje altistaa stressille hyvin helposti, ja stressi vaikuttaa tietenkin nukkumiseen.
Univaje voi esimerkiksi aiheuttaa alzheimeria, sydänongelmia, depressiota ja altistaa onnettomuuksille, vaikeuttaa oppimista ja työn tekemisen laatu ja tehokkuus heikkenee. Unihäiriöihin on kuitenkin saatavilla apua. Monesti hoidoksi riittää kotihoito itse ilman apua, mutta on saatavilla myös lääkkeitä ja terapiaa.

Jos siis tiedät jo kärsiväsi univaikeuksista tai univajeesta, kannattaa heti jutella asiasta vanhemmille, lääkärille tai kouluterveydenhoitajalle.


Joona Säppi ja Jan Virtakangas


Unikyselyn tulokset:


  1. 7h
  2. 7h
  3. 2h
  4. 6h
  5. 6,5h
  6. 7.5h
  7. 6,5h
  8. 8h
  9. 6h
  10. 8h
  11. 6h
  12. 6h
  13. 7h
  14. 8h
  15. 5h
  16. 2h
  17. 6.5h
  18. 7,5h
  19. 6h
  20. 4h



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but by Finnish town standards it is a lot bigger! It is a mostly suburban town where commercial ne

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla osalla

Ilmastonmuutos

  Ilmastonmuutos on yksi puhutuimmista asioista maailmalla , ja se on myös yksi kiihkeimmistä keskustelunaiheista. Ilmastomme hyvinvointi on hyvin tärkeää, jos ihmiskuntana pyrimme parantamaan luonnon ja toistemme terveyttä. Nykytilanne näyttää toivottomalta, mutta meidän kohtaloamme ei ole lukittu ja voimme yhä vaikuttaa siihen.   Teollinen vallankumous mullisti maailmaa ja avasi ihmiskunnalle uusia ovia, mutta emme tienneet siitä syntyneitä riskejä, kuten kasvihuonekaasu j en vaarallisuutta. Me aloimme ymmärtämään niiden vakavuutta vasta viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana , ja me emme vieläkään tiedä totista skaalaa tai sitä ,  mihin tämä tulee tarkalleen johtamaan.   Nykyään poltamme enemmän fossiilisia polttoaineita kuin koskaan eikä  tilanne v aikuta hyvältä päästöjen vähentämisen kannalta. Monet syyttävät suuria mega yrityksiä kuten Nestle tai Coca-Cola, jotka jatkavat ympäristölle haitallisia  toimintoja , vaikka ne saisivat takaiskua niistä . Toiset toisaalta ova