Siirry pääsisältöön

Paluu juurille



On kesä vuonna 2006. Päiväkoti on juuri loppunut. Maria Ismailin mieltä kutkuttaa ensimmäinen ulkomaanmatka. Matka Somaliaan. Paluu juurille kiehtoo 6-vuotiasta Ismailia. Kolmen pitkän ja jännittävän lennon jälkeen Ismail saapuu Hargeisan kaupunkiin äitinsä ja isonveljen kanssa. Kentällä vastassa on neljä enoa, joita Maria Ismail ei ole nähnyt koskaan ennen. Uusi tilanne hämmentää, mutta mieli on helpottunut pitkän matkan päätyttyä.

Kukon kiekaisu herättää hiostavaan aamuun. Ensimmäinen päivä enojen kotona on täynnä intoa. Kaikki näyttää erilaiselta kuin Matinkylässä. Talo on rakennettu savesta ja sitä ympäröi aita, johon oli siroteltu lasinsiruja torjumaan ei-toivotut vieraat. Räiskyvät vierailut tuttavaperheiden luona ja upeat erämaat tekivät vaikutuksen. Ismailin äiti halusi näyttää lapsilleen elämän, jota on joskus elänyt.
                                                                                                              
Äärimmäinen köyhyys järkytti nuorta Ismailia. Hän näki hökkeleitä, jotka oli kasattu kaduilta löytyvistä materiaaleista. Ismail pääsi tutustumaan tällaisen perheen elämäntyyliin. Perheiden lapset myivät toreilla vanhempiensa käsintehtyjä koruja ja astioita. Koulua ei käyty. Ruuasta oli pulaa. Heidän ruokavalionsa koostuu valkoisesta riisistä ja vuohenmaidosta, jota perhe tarjosi myös vieraille. Annos tuntui erikoiselta tutun jauhelihakastikkeen ja perunan sijaan.

Kahden ja puolen kuukauden matka Somaliassa muutti Maria Ismailia pysyvästi. Kotiin palattuaan hän puhui eri lailla kuin kotiin jääneet sisarukset ja matkalta oli tarttunut maneereja, kuten käsien heiluttaminen puhuessa, ja ruoka tuntui oudolta. Ismail oli nähnyt niin paljon uutta, mitä ei heti unohtanut. Lähitulevaisuudessa oli ensimmäinen vuosi koulunpenkillä, ja se jännitti. Onneksi turvana on eskarista kavereita, jotka myös aloittivat Tiistilän koulun.

Jo seuraavana vuonna koitti uusi matka Somaliaan. Tiedossa oli äidin häät samaisessa Hargeisan kaupungissa. Matkaan lähtivät kaikki sisarukset. Häät oli jaettu kolmeen eri juhlaan, joissa Ismail toimi morsiusneitona. Hän oli valmistautunut tehtävään jo kotona. CD-soitin huudatti musiikkia ja Ismail asteli kuviteltua alttaria pitkin. Äiti oli sonnustautunut upeaan valkoiseen mekkoon, joka painui 7-vuotiaan tytön mieleen.

Paluu Suomeen tuntui luonnollisemmalta kuin ensimmäisen matkan jälkeen. Toinen luokka odotti Maria Ismailia. Muutto uuteen asuntoon toi uutta perheen elämään.  Äidin aviomies muutti Suomeen sisarensa kanssa. Ismail sai neljä uutta pikkusisarusta yhdeksän vuoden sisällä. Uusien sisarusten mukana tuli vastuu, ja  Ismaelista tuli perheen toinen äitihahmo.

Lukioon meneminen oli itsestäänselvyys. Äiti toivoi tyttärestään lääkäriä. Lukion toisena vuonna Ismailia rupesi kiinnostamaan päätöksiin vaikuttaminen. Hän oli aktiivinen oppilaskunnan toiminnassa ja toimi myös puheenjohtajana. Ismail on suorittanut ylioppilaskokeita ja muutama on vielä jäljellä. Lääkäriä Ismaelista ei tule, mutta vaikuttaminen yhteiskunnallisiin asioihin kiinnostaa.
                                                                                                                     Liisa Kammonen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but ...

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla os...

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman aske...