Usein koulun käytävillä kuulee negatiivisia kommentteja kouluruokailusta sekä ruoan mausta. Moni voi jättää ruokailun väliin pelkästään ruoan ulkonäön, asettelun tai muiden ihmisten mielipiteiden takia. Oppilaita pitäisi kannustaa syömään kouluruokaa. Muutos alkaa mielipiteiden tarkistamisella ja ennakkoluuloja karsimalla.
Usein koulussa kuulee, että koulun kasvisruoka on pahaa,
mutta oikeasti ongelmana ovat vain ennakkoluulot tofua ja papuja kohtaan. Kun
ihmiset pääsisivät näistä ennakkoluuloista ohi, voisi jokainen nauttia
ravitsevaa ruokaa. Monet korvaavat lounaan käymällä kaupassa ja ostamalla
sieltä karkkia, limpparia sekä muuta epäterveellistä evästä. Kun ihmiset
menevät kauppaan, he ajattelevat, että eivät häviä mitään, koska oppilaalle
ruoka on ilmaista. Moni ihminen kuitenkin unohtaa, että koulujen “ilmainen”
ruoka maksetaan oikeasti verotuloista, eikä se olekaan ilmaista. Uskallan
väittää, että jos jokainen söisi kouluruokaa päivittäin, paranisivat myös
oppimistulokset. Nimittäin terveellinen ja monipuolinen ravinto kulkee käsi kädessä
vireyden kanssa: kun ihminen on virkeä, hän pystyy keskittymään tunneilla
paremmin.
Jos kouluissa markkinoitaisiin kasvisruokaa hyvänä ja
herkullisena, se voisi lisätä syöjien määrää. Samalla tämä vähentäisi
ruokahävikkiä. Olen huomannut, että kasvisruokapäivänä ruokala ammottaa
tyhjänä, toisin kuin muina päivinä. Jos kasvisruoka olisi herkullisen näköistä
ja oppilaille ennestään tuttua, kuten pinaattilettuja, falafel-pullia tai
vaikka kasvisnakkeja, se voisi houkutella ihmisiä syömään kouluissa kasvisruokaa.
Usein kuitenkin kasvisruoka on naamioitu ihmeellisten nimien alle, kuten
“soijapapubolognesehöyste”. Näiden nimien vaihtaminen perinteisiin voisi auttaa
tilannetta.
Moni ei edes maista kasvisruokia, joten he elävät uskossa,
että kasvisruoka on pahaa. Ala-asteella oli tapana käydä ruokailussa
luokittain, tämä voisi toimia myös lukiossa, jos oikeasti haluaisimme, että
kouluruokaa syödään.
- Touko
Kommentit
Lähetä kommentti