Siirry pääsisältöön

Ukkojen metsäreissu

  

Eräänä kauniina päivänä minä yhdessä opiskelukavereideni kanssa lähdin koulun retkelle. Ystäväni olivat olleet jo viime vuonna samaisella kurssilla, mutta itselläni ei ollut reissusta mitään hajua. Niinpä matka ilman ennakko-oletuksia kohti Nuuksion metsää alkoi Karhusuon koululta reippain retkimielin. Suurten korkeiden havupuiden seassa kävelimme kavereiden kanssa ihmetellen Suomen luonnon kauneutta, haistaen kuusen pihkan sekä sammaleen raikkauden. Rinkat selässä kuljimme läpi useiden nousujen ja laskujen, välillä hartioissa painaen ja toisinaan kevyin askelin. 

Aurinko alkoi laskea, ensimmäinen päivä alkoi olemaan takana. Liikunnanopettaja Hessun ääni kantautui kukkulan takaa:”Taitaa pojilla olla väärä suunta.” Juuri kun kaikki olivat väsyneitä eikä mielessä pyörinyt muu kuin makuupussin pehmeys yhdessä hyvän yöunen kanssa. Huolimatta lukemattomista reittierehdyksistä ja kartan väärinpäin käsissä pitämisistä pääsimme vihdoin ensimmäiselle yöpymispaikalle. Rinkat lensivät pois selästä, uimahousut kiskottiin jalkaan eikä mikään pidellyt meitä menemästä kirkasvetiseen houkuttelevaan järveen. Siinähän sitä innostui päivän päätteeksi uimaan järven vastarannalle ja takaisin, sillä eihän päivän urheilusuoritus ollut lähelläkään täyttymistä. Seitsemän kilometriä toistakymmentä kiloa painavan rinkan kanssa kävelyä on vasta hyvä alkulämpö. 

Kyllä oli mieli kirkkaana, kun päivän päätteeksi pääsi syömään valmisruokaa, johon lämmitimme veden trangialla. Tähän asti päivä olikin sujunut mukavasti. Vaikeudet alkoivat, kun pään painoi vasten fleeceä, joka toimi tyynynä. Makuualusta oli niin kova, että tunsin jokaisen maan juuren ja kävyn yksityiskohtaa myöten. Olisin halunnut nähdä ilmeeni aamulla, kun yöunta oli kertynyt enintään viisi tuntia sisältäen väliaikaiset heräämiset. 

Ensimmäisen aamun raajojen tarkastelu ja kehon tutkiminen oli hieman pelottavaa. Sormien ja varpaiden liikuttelusta ja tunnustelusta aina selkänikamiin asti oli hyvä aamurutiini. Äkkiä siinä selvisi, ovatko paikat ehjinä tai raudan kankeina. Aamukooman jälkeen, kun selkä oli todettu ehjäksi, ryömin makuupussin syövereistä ulos ja aloin pakkaamaan rinkkaa valmiiksi kohti seuraavaa urakkaa. Edessä oli hieman alle kymmenen kilometrin matka. Aamupuurot naamassa ja leuka pystyssä matka jatkui. Aamuaurinko väisteli tiensä silmiini, eikä mikään estänyt päivän agendaa. Saimme nauttia kesän viimeisestä hellepäivästä luonnonhelmassa. Pysähdyimme matkalla Hiidenpesälle, muutamalle patukan mittaiselle tauolle sekä luontokeskus Haltiaan. Haltiassa ohjelmaan kuului tunnin mittainen luento sekä melonta Romvuorelle.

Kuvassa Daniel, jonka kanssa meloimme Romvuorelle. 

Reissun toisen, viimeisen yön nukuimme Kattilan lähettyvillä. Tarkoitus oli nukkua taivasalla, mutta yölliset hyttyset saivat minut ja ystäväni luovuttamaan, ja sen vuoksi väsäsimme keskellä yötä teltan pystyyn. Unen määrässä ei ollut taaskaan kehuttavaa, mutta öiset naurut vatsa kippurassa menivät tällä kertaa yöunien edelle. Kun viimein nukahdin, heräsin sateen ropinaan. Sade oli päässyt teltan sisälle, sillä yöllä unenpöpperössä teltan sadesuoja oli jäänyt laittamatta. Kiireellä kerättiin kamppeet teltan ympäriltä sisään ja jatkettiin nukkumista. Lopulta sateesta huolimatta porukka saatiin kasaan ja viimeinen loppurutistus kohti Kattilan bussipysäkkiä oli valmis alkamaan.

                                                                                                                                            Toivo Mattila

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but by Finnish town standards it is a lot bigger! It is a mostly suburban town where commercial ne

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla osalla

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman askelmäärän,