Siirry pääsisältöön

Ihmiset eivät osaa käyttää maskia oikein


Koronasäädösten mukaisesti voimassa on jo pidempään ollut maskisuositus. Maskeja on helppo saada, ja niiden avulla tartunnat voidaan saada kuriin. Mutta mitä hyötyä maskeista on, kun niitä ei käytetä oikein? 

Tapaamme kaikenlaisia maskin käyttäjiä joka päivä. Kuitenkin vain pieni osa käyttää maskia oikein. Maski on käytössä oikein silloin, kun se on nenän päällä, kulkee leuan alle ja sangat ovat korvien takana. Jos maski on pakko ottaa pois vaikka janon takia, pitäisi toinen sanka ottaa korvan takaa pois ja asettaa takaisin juomisen jälkeen. Väärinkäytettynä siitä ei ole apua, ja tauti pääsee leviämään kiihtyvällä tahdilla. 

Se pieni apu, mikä maskin käytöstä tulee, vedetään vessasta alas sillä sekunnilla, kun se asetetaan leuan tai nenän alle. Puhdas maski täyttyy bakteereilla, joita niiden alla on. Sitten nostetaan se taas takaisin oikealle paikalleen ja oikein hengitetään pöpöjä. Suojaava vaikutus ei palaa sitten, kun mennään takaisin ihmisten ilmoille, kun opettaja tulee luokkaan tai kun noustaan bussiin ja vedetään maski takaisin nenän päälle. 

Aina tiedotusvälineissä muistutellaan, että käyttäkää maskia, mutta koskaan ei kerrota, miten sitä kuuluisi käyttää. Ei voi olettaa, että kaikki tietäisivät maskin oikean käyttötavan. Minäkään en ollut edes koskaan nähdyt maskia ennen koronan alkua. 

Niinkin yksinkertainen asia on ohjeistettava vaihe vaiheelta, jotta sen vaikutus oikeasti voisi toimia. Voihan se kuulostaa vähän lapselliselta, mutta asian ymmärtäminen on varmempaa niin, uskokaa tai älkää. Ehkä vielä tärkeämpää kuin ohjeistaa, miten maskia käytetään, olisi kertoa miksi maskia käytetään. Olisi hyvä perustella, miksi toinen käyttötapa on parempi kuin toinen. 

Tämä maskin väärinkäyttö koskee ns. “tavallisten” ihmisten lisäksi myös terveysalan työntekijöitä: on järjetöntä nähdä, miten lääkärit ja hoitajatkin saattavat vetää maskin leuan alle, vaikka heidän juuri olettaisi pitävän sitä oikein. Tämä lisää ilmiötä myös muissa ihmisissä: he ottavat terveydenhuollon ammattilaisista mallia. Ihmiset, jotka eivät terveydellisistä syistä kykene maskia pitämään, ovat asia erikseen, mutta heillä on siihen lääkärin lupa, eikä heitä kyllä ole yhtä paljon, kuin maskittomia ihmisiä kaikkialla näkyy. 

“Säännöt eivät koske kaikkia.” Aina ajatellaan, ettei itse kuulu niihin, joita tartuntojen vaara koskee. Tämä on kuitenkin meidän kaikkien ongelma. Ajatelkaa siis kunnolla ja ohjeistakaa muitakin maskien oikeaoppiseen käyttöön, niin tästä koronasta saatetaan päästä eroon.

                                                                                                        Viivi Vakkuri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaihto-opiskelijamme Isabelle

  My name is Isabelle, I am 17, and I am an exchange student here in Finland for the 2023-2024 school year. I am from the United States, and from the state of Colorado, right in the middle. I like to draw and paint, write, collect things like bones, stuffed animals, and angel figurines. I also love music! I am a big fan of metal, punk, and goth music and subcultures.                    Here, I am a long ways from home, so I have noticed many similarities and differences in the two weeks (so far) of my exchange. But first, let me tell you about where I’m from! I live in Parker, CO which is about an hour south of denver. I live on the prairie, and have a perfect view of the mountains from my house. At my house, we have a horse pasture and backyard where we keep horses and chickens respectively! We also have two dogs. Parker is considered a medium-size town with 60,000 people living there, but ...

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla os...

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman aske...