Siirry pääsisältöön

Ilmastonmuutos

 


Ilmastonmuutos on yksi puhutuimmista asioista maailmalla, ja se on myös yksi kiihkeimmistä keskustelunaiheista. Ilmastomme hyvinvointi on hyvin tärkeää, jos ihmiskuntana pyrimme parantamaan luonnon ja toistemme terveyttä. Nykytilanne näyttää toivottomalta, mutta meidän kohtaloamme ei ole lukittu ja voimme yhä vaikuttaa siihen.

 

Teollinen vallankumous mullisti maailmaa ja avasi ihmiskunnalle uusia ovia, mutta emme tienneet siitä syntyneitä riskejä, kuten kasvihuonekaasujen vaarallisuutta. Me aloimme ymmärtämään niiden vakavuutta vasta viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana, ja me emme vieläkään tiedä totista skaalaa tai sitämihin tämä tulee tarkalleen johtamaan.

 

Nykyään poltamme enemmän fossiilisia polttoaineita kuin koskaan eikä tilanne vaikuta hyvältä päästöjen vähentämisen kannalta. Monet syyttävät suuria megayrityksiä kuten Nestle tai Coca-Cola, jotka jatkavat ympäristölle haitallisia toimintoja, vaikka ne saisivat takaiskua niistä. Toiset toisaalta ovat luovuttaneet eivätkä halua tehdä mitään asialle. Sosiaalisessa mediassa usein näkee, kuinka ihmiset ovat niin sanottua “climate doomers” -väkeä, koska he uskovat, ettei ilmastonmuutokselle voi tehdä mitään.

 

Oletan, että jokainen tämän tekstin lukija on huomannut viimeaikaiset kuumat kesät. Tänä vuonna Suomessa on jatkuvasti mitattu yli kolmenkymmenen asteen helteitä, ja voidaan sanoa, että tämä kesä on ollut yksi lämpimimmistä kesistä Suomen historiassa. Voin sanoa omasta kokemuksestani viime kesän olleen yksi elämäni tuskaisimmista. Koin jopa ensimmäistä kertaa lämpöhalvauksen, ja vaikka se oli osittain omaa tyhmyyttäni, 32 asteen helle ei auttanut asiaa. Jopa sisällä oleminen on ollut tuskaa, vaikka ilmastointi on ollut turbolla lähes koko kesän.

Maapallon keskilämpötila on kasvanut noin 1,5 astetta sitten 1800-luvun, ja vaikka tämä ei yksinään johda selkeästi kuumempiin kesiin, se silti vaikuttaa siihen, miten meidän elämämme ja ympäristömme muuttuvat tulevaisuudessa, jos asiat eivät muutu.

 

Ilmastonmuutokseen on vaikeaa vaikuttaa yksittäisenä kansalaisena mutta siihen voi kuitenkin vaikuttaa. Yksi hyvä tapa on suosia kotimaisia tuotteita ja niitä tuotteita, jotka kestävät kauemmin, ja tietenkin niitä, joilla pienempi hiilijalanjälki. Toinen tapa vaikuttaa on myös yrittää vaikuttaa vallassa oleviin yksilöihin esimerkiksi kansalaisaloitteella tai äänestämällä henkilöitä, jotka haluavat vaikuttaa positiivisesti ympäristöön.

                                                                                                                Valtteri Aalto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syksyn 2022 ylioppilaan puhe

 Kuva: Erin Keskitalo Arvoisa juhlaväki, rehtori, opettajat ja koulun muu henkilökunta sekä tietenkin syksyn 2022 tuoreet ylioppilaat. Minulla on suuri kunnia olla puhumassa tänään teille Leppävaaran lukion ylioppilasjuhlassa. Niin muuten myös äidin äitini piti aikanaan puheen omassa ylioppilasjuhlassaan. Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella kaikkia tämän syksyn ylioppilaita. Olemme tehneet valtavan työn, joka palkitaan tänään. Ollaan siis itsestämme ylpeitä. Itselleni ainakin tämä on valtavan tärkeä päivä, koska tieni ylioppilaaksi ei ole ollenkaan ollut itsestäänselvyys. Muistellaan nyt hieman, millainen oli meidän lukiotaipaleemme Leppävaaran lukiossa. Melkein 3,5 vuotta sitten aloitimme lukion alkuperäisissä Leppävaaran lukion tiloissa. Edessämme olivat tällöin heti jo ensimmäiset haasteet: sisäilmaongelmainen koulu ja tietenkin tässä vaiheessa meille täysin uusi ja tuntematon lukio-opiskelu. Samaan aikaan oli myös aika alkaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita, kun suurimmalla osalla

Espoon monipuolisin ja suurin urheilupuisto vetää kaikenlaista porukkaa

Sateisena päivänä liikettä ei ole paljoa. Joukkueiden iltaharjoitukset eivät ole vielä alkaneet, joten tekonurmikentät ovat tyhjinä ja yleisurheilustadionilla on vain muutama ihminen.     Espoon suurimmassa urheilupuistossa riittää vilinää ja vilskettä aurinkoisina iltapäivinä. Kauniina päivinä puiston ytimessä on avoinna jäätelökioski, jossa ulkoilijat voivat hetken nauttia viileästä jäätelöstä ja lämpimästä kesäpäivästä. Etenkin Angry Birds -puistoon tulleet lapsiperheet käyvät jäätelöllä ja istahtavat hetkeksi alas. Angry Birds -puisto on todella suosittu aktiviteetti urheilupuistossa. Angry Birds -puiston vieressä oleva 1700 neliömetrin skeittiparkki on myös etenkin nuorten miesten ja poikien kesken suosittu. Monet työmatkapyöräilijät menevät myös urheilupuiston halki töihin aamulla sekä kotiin illalla. Uimahalli taas vetää monia senioreita puoleensa etenkin päivällä, jolloin on yleensä rauhallista.   “2800 katettua istumapaikkaa ja 1500 henkilön avokatsomo.” Puiston

Voitaisiinko sykemittareista luopua?

 Monet mittaavat omaa aktiivisuuttaan urheilukellolla tai sykemittarilla, mukaan lukien minä. Minun omassa äly- ja urheilukellossani on kolme aktiivisuusympyrää, jotka pitäisi päivän aikana saada täyteen. Monesti päivän lopussa harmittaa, kun rinkulat eivät olekaan täynnä ja menettää viikon putken, missä on saanut kaikki ympyrät täyteen päivittäin. Onneksi rinkuloiden tavoitemäärät saa säätää itse, jotta niihin voi laittaa itselle realistiset tavoitteet. Urheilukelloni ei myöskään ihan ymmärrä, että en voi esimerkiksi kokeen aikana yhtäkkiä nousta ja jaloitella, vaikka kello kuinka monta kertaa sanoo, että sen aika olisi nyt. Laitteen odotuksia ja neuvoja ei voi siis ihan aina täysin noudattaa.   Johanna Malinen toteaakin kolumnissaan “Mittaamme hyvinvointiamme, vaikka jatkuva suorittaminen on monelle petollista” (Yle uutiset, 12.12.2019), kuinka nykyteknologian avulla kehosta voi mitata todella monia asioita. Nykypäivänä urheilukelloista ja sykemittareista näkee oman askelmäärän,